FPMT:N INNOITTAJA JA OPAS

Hänen pyhyytensä 14. Dalai-lama, Tenzin Gyatso, on  Tiibetin kansan henkinen johtaja. Hän jäi eläkkeelle Tiibetin keskushallituksesta (Central Tibetan Administration) ja poliittisista velvollisuuksistaan vuonna 2011.  Hän syntyi maanviljelijä-perheeseen 6.7.1935 pienessä Taktserin kylässä Koillis-Tiibetissä ja sai nimen Lhamo Dhondrug. Hänet tunnistettiin kahden vuoden iässä tiibetiläisen perinteen mukaisesti edeltäjänsä 13. Dalai-laman jälleensyntymäksi. Dalai-lamojen uskotaan olevan Avalokitesvaran eli myötätunnon buddhan ilmentymiä (tiibetiksi Chenrezig). Nykyinen Dalai-lama on saavuttanut laajaa kansainvälistä tunnustusta ja arvostusta rauhan ja myötätunnon lähettiläänä. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1989.

”Kenet tahansa tapaankaan, yritän kohdella häntä kuin vanhaa ystävääni. Se antaa minulle aidon onnen tunteen. Tämä on myötätunnon harjoitusta.”
– Hänen Pyhyytensä 14. Dalai-lama

Lue Hänen Pyhyytensä Dalai-laman elämäkerta hänen virallisilta sivuiltaan.

FPMT:N PERUSTAJA

Lama Thubten Yeshe syntyi Tiibetissä vuonna 1935. Kuusivuotiaana hän aloitti opiskelun Seran luostariyliopistossa Tiibetissä, missä hän opiskeli vuoteen 1959 asti. Lama Yeshe kuvaili lähtöä luostarista näin: ”Tuona vuonna kiinalaiset ystävällisesti kertoivat meille, että oli aika jättää Tiibet ja tavata muu maailma.” Lama Thubten Yeshe ja Lama Thubten Zopa Rinpoche, jotka maastapaon jälkeen asuivat yhdessä opettajana ja oppilaana Intiassa, tapasivat ensimmäiset länsimaalaiset oppilaansa vuonna 1965. Vuonna 1971 he asettuivat Nepaliin, pieneen Kopanin kylään, joka sijaitsee lähellä Kathmandua. Vuonna 1974 lamat alkoivat kiertää ja opettaa lännessä, mikä lopulta johti FPMT:n  (Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition) eli Mahayana-perinteen säilyttämisen säätiön perustamiseen. Lama Yeshe kuoli vuonna 1984.

”Ole viisas. Kohtele itseäsi, mieltäsi hellästi ja lempeästi. Jos olet lempeä itsellesi, sinusta tulee lempeä toisiakin kohtaan.”
– Lama Thubten Yeshe

Katso Lama Yeshen opetusvideoita YouTubessa.

FPMT:N HENGELLINEN JOHTAJA

Lama Zopa Rinpoche on FPMT:n eli Mahayana-perinteen säilyttämisen säätiön hengellinen johtaja. Hän syntyi vuonna 1946 Thamissa, Nepalissa, Everest-vuoren seudulla, lähellä Lawudo-luolaa, jossa hänen edellinen jälleensyntymänsä meditoi elämänsä viimeiset 20 vuotta. Lama Zopa Rinpoche tunnistettiin tämän Lawudo-laman jälleensyntymäksi. Hän ryhtyi munkiksi 10-vuotiaana Tiibetissä ja pakeni vuonna 1959 sieltä tiibetiläisten kanssa Intiaan. Hän eli Tiibetin pakolaisten kanssa Intiassa, vaikka onkin nepalilainen. Intiassa hän tapasi opettajansa Lama Yeshen. Lama Zopa Rinpoche on tunnettu oppilaittensa keskuudessa siitä, että hän työskentelee tuntevien olentojen hyväksi 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa. Hän sairasti oikeanpuoleisen halvauksen vuonna 2011, mutta on toipunut siitä niin hyvin, että hän jatkaa edelleen opettamista ympäri maailman.

Katso Lama Zopa Rinpochesta kertova video, jonka on tehnyt hänen taiwanilaiset oppilaansa vuonna 2010.
Lue lisää Lama Zopa Rinpochesta.

” Elä myötätuntoisena. Työskentele myötätuntoisena. Kuole myötätuntoisena. Meditoi myötätuntoisena. Nauti myötätuntoisena. Kun ongelmia esiintyy, koe ne myötätuntoisena.”
–Lama Zopa Rinpoche

Lue Lama Yeshen ja Lama Zopa Rinpochen yhdistetty elämäkerta.

Tenzin Ösel Hita
Osel
FPMT:n perustajan, Lama Thubten Yeshen, tunnistettua jälleensyntymää kutsuttiin hänen aikaisempina vuosinaan Lama Öseliksi. Nykyisin hän toivoo itseään kutsuttavan yksinkertaisesti ”Öseliksi”. Vuonna 1986 Öselin ollessa vuoden vanha Hänen pyhyytensä Dalai-lama varmisti oikeiksi Lama Zopa Rinpochen suorittamat havainnot siitä, että Lama Yeshen oppilaiden, Maria Torreksen ja Francisco Hitan, poika oli FPMT:n perustajan Lama Yeshen jälleensyntymä. Seremoniallinen vihkiminen Lama Yeshen jälleensyntymäksi tapahtui Dharamsalassa, Intiassa seuraavana vuonna 1987. Seitsenvuotiaana Ösel aloitti luostariopintonsa Sera Je –luostarissa Etelä-Intiassa saaden samaan aikaan yksityisopetusta tavallisissa kouluaineissa. Hän jatkoi luostariopintojaan vuoteen 2003, jonka jälkeen hän jatkoi länsimaisia opintojaan. Hänellä on yliopistotutkinto elokuvaohjauksesta ja hän on suorittanut myös kokkikursseja sekä harrastanut musiikkia. Vuodesta 2010 hän on osallistunut FPMT:n hallituksen kokouksiin ja on viettänyt paljon aikaa FPMT:n eri keskuksissa.

Lue Oselin kuulumisia täältä tai seuraa Oselia Facebookissa.

TARA LIBERATION -OPINTORYHMÄN KUTSUMANA SUOMESSA VIERAILLEET OPETTAJAT

GesheSherabGeshe Thubten Sherab on kotoisin Manangista, Nepalista, läheltä Tiibetin rajaa. Hänestä tuli munkki 9-vuotiaana Kathmandun laaksossa sijaitsevassa Kopanin luostarissa, ja myöhemmin hän jatkoi opintojaan Intian Sera Jen luostariyliopistossa. Hän valmistui  sieltä gesheksi vuonna 2000. Geshe Sherab on työskennellyt FPMT:n kansainvälisessä toimistossa USA:ssa, toiminut Kopanin luostarin rehtorina (head master) sekä matkustanut Amerikassa ja Euroopassa opettamassa. Tällä hetkellä Geshe Sherab on Recident Geshe Thubten Norbu Ling –keskuksessa Santa Fe’ssä, Uudesa Meksikossa Yhdysvalloissa. Hänen opettajiaan ovat mm. Hänen Pyhyytensä Dalai-lama ja Lama Zopa Rinpoche. Geshe on vieraillut Suomessa vuodesta 2009 noin kahden vuoden välein. Hän opettaa englanniksi. Lämpöisellä ja viisaalla olemuksellaan ja opetuksillaan hän on evästänyt meitä muuan muassa bodhicittalla ja tyhjyysviisaudella.

GesheWoodhouseEnglantilainen Geshe Graham Woodhouse on yksi niistä harvoista länsimaalaisista, joka on suorittanut arvostetun tiibetinbuddhalaisen geshe-tutkinnon. Hän muutti Dharamsalaan, Intiaan vuonna 1990 ja vastaanotti munkin valat seuraavana vuonna Hänen Pyhyydeltään Dalai-lamalta. Hän opiskeli buddhalaisen dialektiikan instituutissa (Institute of Buddhist Dialectics) ja sai geshe-arvon Drepung Loseling -luostarista vuonna 2006. Hänen pääopettajiaan ovat Geshe Gamchos Gyaltsen ja Gen Lobsang Gyatso. Valmistumisensa jälkeen hän teki useita retriittejä pohjois-Intiassa Spitissä. Hän asuu nykyisin Englannissa, ja käy sieltä käsin opettamassa myös muualla Euroopassa. Hän vieraili ensi kerran Suomessa syksyllä 2010, jolloin hän ohjasi myötätunnon retriitin ja opetti Helsingissä tyhjyys-opetuksia. Tämän jälkeen hän on vieraillut luonamme yhden-kahden vuoden välein. Olemme olleet vaikuttuneita hänen oppineisuudestaan ja nöyrästä luonteestaan. Hän on myös pitänyt meille ajoittain suoria nettiopetuksia.

Wisdom Publication -kustantamo on julkaissut häneltä kirjan Tsongkhapa’s Praise for Dependent Relativity.

LobsamNamgyelKunnianarvoisa Lobsang Namgyel on australialainen munkki, joka on asunut yli 20 vuotta Intiassa ja Nepalissa opiskellen buddhalaisuutta useiden merkittävien mestareiden johdolla. Hän on tehnyt useita retriittejä ja on pidetty FPMT:n kiertävä opettaja, joka opettaa ja vetää retriittejä ympäri maailman. Hän on huumorintajuinen  ja energinen opettaja, joka saa kuulijansa nauramaan. Hän ohjasi Tara Liberationin historian ensimmäisen retriitin pääsiäisenä 2010, aiheena lam-rim, ja on sen jälkeen vieraillut ryhmän kutsumana lähes vuosittain. Hän on perustanut Rishikeshiin, Intiaan, Dharma-ashramin, jossa järjestetään retriittejä, meditaatiota, joogaa, reikiä ja ayurveda-hoitoja. Lisää tietoa Song River’stä löydät täältä.

Seuraa Ven. Namgyelin blogia.

VenAngieSkotlantilainen kunnianarvoisa nunna Angie Muir on Suomen vierailuillaan vierailuillaan opettanut ryhmällemme tiibetinbuddhalaisia rituaaleja, kuten pujia. Hänen lämmin ja myötätuntoinen ja harjoitukseen keskittyvä opetustapa on tehnyt vaikutuksen ryhmämme jäseniin. Kunnianarvoisa Angie on viettänyt yli 10 vuotta Yhdysvalloissa palvellen Lama Zopa Rinpochen residensseissä ja on erinomaisen selvillä erilaisista Lama Zopa Rinpochen suosituksista erilaisten rituaalien käytäntöön liittyen. Parhaillaan hän päivittää FPMT:n rituaaliharjoitusten käsikirjaa yhteistyössä muiden FPMT:n opettajien kanssa. Kunnianarvoisa Angie on Thubten Norbu Ling –keskuksen (http://www.tnlsf.org/) SPC (spritual program coordinator), ja viettää näin suuren osan vuodesta Santa Fe’ssa, Uudessa Meksikossa Yhdysvalloissa.

SangyeKhadroAlunperin Kalifornialainen kunnianarvoisa Sangye Khadro aloitti buddhalaisuuden opiskelun Tiibetiläisen laman alaisuudessa Intiassa vuonna 1973. Hänestä tuli nunna Nepalissa seuraavana vuonna. Opettajiensa pyynnöstä hän alkoi opettaa 1980, ja on siitä lähtien opettanut buddhalaisuutta ja meditaatiota eri maissa ympäri maailmaa. Hän on myös valmistunut Masters Programista Italialaisesta Lama Tzong Khapa Instituutista, ja on kirjoittanut erittäin myydyn kirjan Kuinka Meditoida. Sangye Khadro on tällä hetkellä ’resident teacher’ FPMT:n Center for Compasion and Wisdom -keskuksessa Kööpenhaminassa.

GlenSvenssonGlen Svensson on syntyjään australialainen. Hän on maallikko-opettaja. Hän on opiskellut buddhalaisuutta vuodesta 1995. Hän sai päätökseen seitsenvuotisen koulutuksen vuonna 2004 Lama Tsongkhapa instituutissa, Italiassa, ”Masters Program in Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra”. Opintojensa jälkeen hän on opettanut dharmakeskuksissa Australiassa, Intiassa ja Euroopassa. Hän opettaa pääasiallisesti Tushita-meditaatiokeskuksessa, McLeodGanj’ssa, Intiassa; kaupungissa, jossa myös Hänen pyhyytensä Dalai-lama asuu. Hänen opetustyylinsä on erittäin selkeä, ja hän osaa vaikeatkin filosofiset kohdat avata terävästi. Hän opettaa mielellään filosofisten aiheitten lisäksi kohdentamismeditaatiota, shamathaa, ja mahamudraa painottaen näidenkin harjoitusten yhteydessä etiikkaa ja neljää mittaamatonta harjoitusta.

Glen Svenssonin kotisivuilta löydät hänen kalenterinsa ja useita audio-opetuksia ja meditaatio-ohjauksia.

StefanWormlandStephan Wormland (munkkina ollessaan hän käytti nimeä Ngawang Pende) on kotoisin Saksasta ja koulutukseltaan psykologi. Hän eli yli kymmenen vuotta munkkina, toimi Etelä-Ranskassa sijaitsevan Nalanda-luostarin johtajana ja vietti pitkiä aikoja retriitissä Sveitsissä. Hän on nykyisin maallikkoharjoittaja. Hän toimi useita vuosia FPMT-säätiöön kuuluvassa, Kööpenhaminassa sijaitsevan dharma-keskuksen pääopettajana. Hän on opettanut Suomessa vuosittain vuodesta 2008 lähtien. Olemme erityisesti pitäneet hänen kyvystään integroida yleinen buddhalainen ”mindfulness”-meditaatio ja tiibetinbuddhalaiset opetukset. Nykyisin hän toimii pääasiassa puolisonsa kanssa perustamassaan Mindful dreaming -yrityksessä, mutta on jatkanut pienimuotoisemmin opettamista edelleen Euroopan eri FPMT-keskuksissa.

JoonaRepoJoona on FPMT:n rekisteröity Discovering Buddhism -ohjelman opettaja ja hänellä on tohtorinarvo tibetologiassa. Joonalla on keskeinen asema FPMT:n opetusmateriaalien tuottamisen parissa – Joona toimii tiibet-englanti -käännösryhmän koordinaattorina. Joona on opiskellut buddhalaisuutta 17 vuotta.

 

 


OndyWillsonOndy Willson
on syntynyt Etelä-Afrikassa vaikkakin varttui myöhemmin Englannissa. Hän sai turvautumisvalat Geshe Jampa Tekchogilta vuonna 1980 ja on sittemmin saanut opetuksia ja initiaatioita korkeilta lamoilta, kuten hänen pyhyydeltään Dalai Lamalta, Lama Yesheltä sekä Lama Zopa Rinpochelta. Vuonna 2001 Ondy perusti Englannissa opintoryhmän Yeshe Buddhist Group, jossa hän opettaa vieläkin säännöllisesti. Vuonna 2009 hän julkaisi kirjoittamansa kertomuksen Buddhan varhaisesta elämästä. Kirjan nimi on Ten Thousand Days of Summer. Ondy kiertää ahkerasti opettamassa FPMT:n eri keskuksissa eri puolilla maailmaa. Aikaisemmin hän työskenteli vapaaehtoisena myös Tushita-meditaatiokeskuksessa (linkki) Intian Bodhgayassa. Ondyn ammatillinen tausta on koulutussektorilla. Hän johtaa konsulttiyritystä Wellseeing Consultancy, joka tarjoaa koulutusta mindfulnessin, psykologian ja etiikan alueilla. Ondy välittää opetuksissaan buddhalaisuutta nykymaailman käytännöt ja olosuhteet huomioiden pään, sydämen sekä huumorin yhdistävässä tyylissään.