FPMT:N INNOITTAJA JA OPAS

Hänen pyhyytensä 14. Dalai-lama, Tenzin Gyatso, on  Tiibetin kansan henkinen johtaja. Hän jäi eläkkeelle Tiibetin keskushallituksesta (Central Tibetan Administration) ja poliittisista velvollisuuksistaan vuonna 2011.  Hän syntyi maanviljelijä-perheeseen 6.7.1935 pienessä Taktserin kylässä Koillis-Tiibetissä ja sai nimen Lhamo Dhondrug. Hänet tunnistettiin kahden vuoden iässä tiibetiläisen perinteen mukaisesti edeltäjänsä 13. Dalai-laman jälleensyntymäksi. Dalai-lamojen uskotaan olevan Avalokitesvaran eli myötätunnon buddhan ilmentymiä (tiibetiksi Chenrezig). Nykyinen Dalai-lama on saavuttanut laajaa kansainvälistä tunnustusta ja arvostusta rauhan ja myötätunnon lähettiläänä. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1989.

”Kenet tahansa tapaankaan, yritän kohdella häntä kuin vanhaa ystävääni. Se antaa minulle aidon onnen tunteen. Tämä on myötätunnon harjoitusta.”
– Hänen Pyhyytensä 14. Dalai-lama

Lue Hänen Pyhyytensä Dalai-laman elämäkerta hänen virallisilta sivuiltaan.

FPMT:N PERUSTAJA

Lama Thubten Yeshe syntyi Tiibetissä vuonna 1935. Kuusivuotiaana hän aloitti opiskelun Seran luostariyliopistossa Tiibetissä, missä hän opiskeli vuoteen 1959 asti. Lama Yeshe kuvaili lähtöä luostarista näin: ”Tuona vuonna kiinalaiset ystävällisesti kertoivat meille, että oli aika jättää Tiibet ja tavata muu maailma.” Lama Thubten Yeshe ja Lama Thubten Zopa Rinpoche, jotka maastapaon jälkeen asuivat yhdessä opettajana ja oppilaana Intiassa, tapasivat ensimmäiset länsimaalaiset oppilaansa vuonna 1965. Vuonna 1971 he asettuivat Nepaliin, pieneen Kopanin kylään, joka sijaitsee lähellä Kathmandua. Vuonna 1974 lamat alkoivat kiertää ja opettaa lännessä, mikä lopulta johti FPMT:n  (Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition) eli Mahayana-perinteen säilyttämisen säätiön perustamiseen. Lama Yeshe kuoli vuonna 1984.

”Ole viisas. Kohtele itseäsi, mieltäsi hellästi ja lempeästi. Jos olet lempeä itsellesi, sinusta tulee lempeä toisiakin kohtaan.”
– Lama Thubten Yeshe

Katso Lama Yeshen opetusvideoita YouTubessa.

FPMT:N EDESMENNYT HENGELLINEN JOHTAJA

Lama Zopa Rinpoche oli FPMT:n eli Mahayana-perinteen säilyttämisen säätiön hengellinen johtaja. Hän syntyi vuonna 1946 Thamissa, Nepalissa, Everest-vuoren seudulla, lähellä Lawudo-luolaa, jossa hänen edellinen jälleensyntymänsä meditoi elämänsä viimeiset 20 vuotta. Lama Zopa Rinpoche tunnistettiin tämän Lawudo-laman jälleensyntymäksi. Hän ryhtyi munkiksi 10-vuotiaana Tiibetissä ja pakeni vuonna 1959 sieltä tiibetiläisten kanssa Intiaan. Hän eli Tiibetin pakolaisten kanssa Intiassa, vaikka onkin nepalilainen. Intiassa hän tapasi opettajansa Lama Yeshen. Lama Zopa Rinpoche oli tunnettu oppilaittensa keskuudessa siitä, että hän työskentelee tuntevien olentojen hyväksi 24 tuntia vuorokaudessa seitsemänä päivänä viikossa.

Lama Zopa kuoli 13.4.2023, ja hänen jälleensyntymäänsä etsitään paraikaa.

Katso Lama Zopa Rinpochesta kertova video, jonka on tehnyt hänen taiwanilaiset oppilaansa vuonna 2010.
Lue lisää Lama Zopa Rinpochesta.

” Elä myötätuntoisena. Työskentele myötätuntoisena. Kuole myötätuntoisena. Meditoi myötätuntoisena. Nauti myötätuntoisena. Kun ongelmia esiintyy, koe ne myötätuntoisena.”
–Lama Zopa Rinpoche

Lue Lama Yeshen ja Lama Zopa Rinpochen yhdistetty elämäkerta.

YESHIN NORBU -KESKUKSEN OPETTAJA KUNNIANARVOISA MICHAEL

Kunnianarvoisa Michaelven-michael-at-yn-scaled-e1632487534353 syntyi Lontoossa 1966 kreikkalaiselle isälle ja belgialaiselle äidille. Hän kasvoi Kopanin luostarissa Nepalissa ja on ollut munkki tiibetiläisessä perinteessä seitsenvuotiaasta. 13-vuotiaana hän aloitti opinnot Sera Jen luostariyliopistossa Etelä-Intiassa ja opiskeli seuraavat 18 vuotta buddhalaista filosofiaa. Vuodesta 1996 on kunnianarvoisaa Michaelia kutsuttu Amerikkaan, Singaporeen, Malesiaan ja Alankomaihin kääntämään ja opettamaan. Hän oli 11 vuotta Tara-instituutissa Melbournessa, jossa hän toimi kääntäjänä kunnianarvoisalle Geshe Dogalle. Syksystä 2020 on kunnianarvoisa Michael asunut Tukholmassa ja opettaa Yeshin Norbussa.

TARA LIBERATION -OPINTORYHMÄN KUTSUMANA SUOMESSA VIERAILLEITA OPETTAJIA

GesheSherabGeshe Thubten Sherab on kotoisin Manangista, Nepalista, läheltä Tiibetin rajaa. Hänestä tuli munkki 9-vuotiaana Kathmandun laaksossa sijaitsevassa Kopanin luostarissa, ja myöhemmin hän jatkoi opintojaan Intian Sera Jen luostariyliopistossa. Hän valmistui  sieltä gesheksi vuonna 2000. Geshe Sherab on työskennellyt FPMT:n kansainvälisessä toimistossa USA:ssa, toiminut Kopanin luostarin rehtorina (head master) sekä matkustanut Amerikassa ja Euroopassa opettamassa. Tällä hetkellä Geshe Sherab on Recident Geshe Thubten Norbu Ling –keskuksessa Santa Fe’ssä, Uudesa Meksikossa Yhdysvalloissa. Hänen opettajiaan ovat mm. Hänen Pyhyytensä Dalai-lama ja Lama Zopa Rinpoche. Geshe on vieraillut Suomessa vuodesta 2009 noin kahden vuoden välein. Hän opettaa englanniksi. Lämpöisellä ja viisaalla olemuksellaan ja opetuksillaan hän on evästänyt meitä muuan muassa bodhicittalla ja tyhjyysviisaudella.

GesheWoodhouseEnglantilainen Geshe Graham Woodhouse on yksi niistä harvoista länsimaalaisista, joka on suorittanut arvostetun tiibetinbuddhalaisen geshe-tutkinnon. Hän muutti Dharamsalaan, Intiaan vuonna 1990 ja vastaanotti munkin valat seuraavana vuonna Hänen Pyhyydeltään Dalai-lamalta. Hän opiskeli buddhalaisen dialektiikan instituutissa (Institute of Buddhist Dialectics) ja sai geshe-arvon Drepung Loseling -luostarista vuonna 2006. Hänen pääopettajiaan ovat Geshe Gamchos Gyaltsen ja Gen Lobsang Gyatso. Valmistumisensa jälkeen hän teki useita retriittejä pohjois-Intiassa Spitissä. Hän asuu nykyisin Englannissa, ja käy sieltä käsin opettamassa myös muualla Euroopassa. Hän vieraili ensi kerran Suomessa syksyllä 2010, jolloin hän ohjasi myötätunnon retriitin ja opetti Helsingissä tyhjyys-opetuksia. Tämän jälkeen hän on vieraillut luonamme yhden-kahden vuoden välein. Olemme olleet vaikuttuneita hänen oppineisuudestaan ja nöyrästä luonteestaan. Hän on myös pitänyt meille ajoittain suoria nettiopetuksia.

Wisdom Publication -kustantamo on julkaissut häneltä kirjan Tsongkhapa’s Praise for Dependent Relativity.